jun 162017
 

Ben jij beter dan het gemiddelde? Wordt nog effectiever!
Hoor jij ook net als ik tot die meerderheid die denkt beter dan gemiddeld auto te rijden?  Of behoor je tot de grote groep hoogleraren (85%) die zijn of haar onderzoekskwaliteiten hoger inschat dan die van anderen? Misschien ken je zelf nog andere voorbeelden die laten zien dat ons zelfbeeld niet altijd overeenkomt met de wiskundige werkelijkheid.

Ik denk bijvoorbeeld dat ik anderen kan helpen om effectiever te werken en dat ik dat beter dan gemiddeld kan. Om erachter te komen of dat inderdaad zo is, zou ik moeten weten wat het gemiddelde is en objectief laten bepalen wat het effect van mijn methode is. Ingewikkeld om vast te stellen en vooral gericht op resultaten uit het verleden. Ik zou liever willen weten of ik tijdens een coaching on the job of un een training die ik geef beter ben dan het gemiddelde.

Een manier die ik daarvoor gebruik is om te werken vanuit overtuigingen die de weg vrijmaken voor effectief gedrag. Dit lukt niet altijd en daarom vraag ik deelnemers mij aan te spreken op ineffectief gedrag. Hiermee krijg ik de kans om mijn ineffectieve gedrag te herkennen en om te zetten in effectief gedrag waardoor ik weer boven mijn eigen gemiddele uitstijg.

Het bekende boek van Stephen Covey gaat over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Dit boek gaf mij de inspiratie om eens op een rijtje te zetten wat de 7 eigenschappen zijn van ineffectieve mensen. Het zijn overtuigingen en gedrag die deelnemers van mijn trainingen en coaching vaak noemen en waar ik zelf ook nog wel eens mee worstel.

1. De echte erkenning komt van buiten
Alles aanpakken en hard werken zodat anderen zien wat ik doe. Klaar staan voor iedereen, want ik vind het belangrijk om aardig gevonden te worden. Geen nee durven zeggen. Overwerken zodat er niet getwijfeld wordt aan mijn commitment. Werk mee naar huis nemen en nog een mailtje sturen om 02.00 uur. Ik ben onmisbaar.

2. Nooit in de spiegel kijken
Veel van mijn collega’s begrijpen niet waar het over gaat. Mensen reageren nooit op mijn mails. Ik heb het al 3 keer uitgelegd en ze snappen het nog niet. Mijn leidinggevende heeft nooit tijd voor mij. De lastige dossiers komen altijd op mijn bureau. Onze vergaderingen gaan nergens over.

3. Veel controle geeft meer resultaat
De maandrapportages geven mij het inzicht wat er echt gebeurt. Als ik de mensen de vrijheid geef, gebeuren er dingen die ik niet wil. Ik stuur op cijfers. Veel medewerkers kunnen niet omgaan met meer verantwoordelijkheid. Ik geloof in feiten en die staan in mijn excel-sheet.

4. Direct reageren op wat er gebeurt
Ik handel meteen alles af want dat kost het minste tijd. Ik ben pas betrouwbaar als ik direct terugbel. In ons bedrijf zijn veel mails urgent. Een vraag van een collega die een geeltje met ‘Spoed’ op mijn bureau legt, gaat voor mijn eigen werk.

5. Ik hoef niets op te schrijven
Ik heb alles op een rijtje en vergeet niets. Ik krijg geen stress van al die losse eindjes in mijn hoofd. Het valt mij op dat ik veel beter kan multitasken dan andere mensen. Mijn productiviteit is een stuk hoger doordat ik geen to-do-list maak. Al de gedachten in mijn hoofd maken mij juist veel creatiever.

6. Wachten tot de ander zich aanpast
Mijn collega zal nu toch wel inzien dat hij aan zet is. Voor de zoveelste keer vraagt mijn manager op het laatste moment of ik iets wil uitzoeken. Een aantal mensen uit mijn team kan niet communiceren. De collega’s van die afdeling sturen nog steeds die formulieren terwijl die al lang vernieuwd zijn. Ze snappen toch wel hoe je een brief opstelt?

7. Met bepaalde type’s kan ik niet communiceren
Sommige mensen begrijpen mij niet. Ik probeer hun uit te leggen hoe het werkt met communicatie, maar ze pakken het niet op. Ze moeten me maar nemen zoals ik ben. Ik merk dat veel mensen gewoon niet luisteren naar wat ik te zeggen heb.

Het mooie van deze 7 eigenschappen is dat ze ons de kans geven om niet-effectief gedrag te herkennen. Deze herkenning geeft je de mogelijkheid om je gedrag aan te passen. Dit roept meteen de vraag op wat dan effectief gedrag is. Omdat iedere eigenschap een eigen weg heeft naar effectiviteit is dit antwoord niet direct te geven. Er is echter een simpele vraag met veel effect die dwars door de 7 eigenschappen heen gaat: “wat kan ik anders doen?”.

Stel deze vraag aan jezelf en anderen en dan kijk ik er naar uit om je binnenkort te begroeten bij de meerderheid die zichzelf effectiever vindt dan het gemiddelde!

Maak jezelf effectiever en maak een afspraak voor coaching on the job

 Johan Burghouts, werkXpres

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)