mrt 222017
 

Artikel: Heb je het druk? Ga dan minder werken!

Heb je het druk en te weinig tijd? Ga dan niet steeds harder of meer werken maar neem de tijd om vast te stellen wat echt belangrijk voor je is!  Ik zal dit toelichten. Met werk bedoelen we vaak datgene wat we doen als we op kantoor zijn. Dus vergaderen, e-mails sturen en afhandelen en memo’s schrijven. Al deze handelingen van jou en je collega’s leveren (nieuw) werk op. En als er maar genoeg mensen werken en dit doen, heb je het allemaal lekker druk en geen tijd meer om even na te denken. Maar ben jij wel druk met het belangrijkste?

Harder werken helpt niet om een einde te maken aan werkdruk. Sterker nog, het veroorzaakt alleen maar extra onnodig werk. Wil je meer overzicht en alleen de echt belangrijke zaken doen dan is een andere aanpak veel effectiever. Ik noem dat WKD: Weten, Kiezen, Doen. Dit is de manier om blijvend effectief te zijn. Meestal leer je in een cursus time-management om slimmer te organiseren of te kiezen, maar dat verwatertal weer snel als de werkdruk even later weer toeneemt. Blijvend effectief in je werk (én privé) wordt je door WetenKiezenDoen!

WKD: Weten

Alles start met weten. Je kunt pas kiezen als je weet wat je wilt. Wat wil ik privé en op mijn werk? Wat wordt er van mij verwacht? Op welke resultaten kan ik en mijn collega’s rekenen. Weten ontdek je door te kijken naar je eigenlijke functie. Wat hoort wel bij mij en wat niet.

WKD: Kiezen

Je weet precies wat je wilt en dan is het makkelijk om meteen betekenis te geven aan een vraag of verzoek. Hoort dit bij mij of niet. Kiezen gaat dan snel en makkelijk.

Als je dit vaker doet, merk je dat het steeds makkelijker en sneller gaat en je besluitvaardigheid enorm toeneemt. Soms schat je zelfs een situatie intuïtief in en geef je al antwoord voordat je erover nagedacht hebt. Er ontstaat veel meer overzicht en dat geeft rust en ruimte. Dit zijn de ideale omstandigheden om direct een besluit te nemen.

WKD: Doen
De stapel op je bureau en het aantal e-mails dat je in behandeling neemt (en eventueel daarna gaat prioriteren) is veel kleiner geworden. Dàt is pas effectief. Je hebt een veel kleinere ‘stapel’ en dat geeft al veel overzicht. Nu pas ga je plannen en doen: wat ga ik als eerste doen, wie heb ik er voor nodig en wanneer ga ik dit doen?

WetenKiezenDoen levert je veel tijd op omdat je minder hoeft te doen. Ook zal het bijdragen aan een tevreden klant, collega en leidinggevende want je levert een resultaat op wat een ander van je verwacht. Het is namelijk precies dat wat bij jouw functie hoort.

WetenKiezenDoen levert je tijd, waardering en veel minder stress op. Begin bovenaan met schoonmaken en plan denktijd in en stel vast wat jij wil, en wat er van jou verwacht wordt. Maak dan de keuzes die ervoor zorgen dat je dit bereikt en ga dit doen!

Aan de slag met jouw keuzes maken?
Maak een afspraak voor coaching on the job

 

Johan Burghouts, werkXpres

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)