feb 222017
 

Voortdurend tijdnood? Erkennen dat je niet overal bij hoeft te zijn geeft een hoop ruimte!

Een aantal jaren geleden werkte ik als interim-manager bij een organisatie. Op een dag vroeg de directeur of ik ‘s middags aanwezig wilde zijn bij een overleg met de gemeente. Ik had vanuit mijn rol geen enkel belang bij dit overleg en vroeg hem wat zijn reden was om mij daarbij te willen hebben. Hij zei tegen mij dat hij graag wilde dat er iemand bij hem in de buurt was tijdens dit overleg. Toen hij ook nog vertelde dat ik niets hoefde te zeggen, zei ik tegen hem dat ik niet mee ging en gaf de suggestie om een opblaaspop mee te nemen. (Foto: Alex Livet)

Fysieke aanwezigheid vaak onzin

Deze ervaring maakte mij bewust van de vraag in hoeverre het nodig is om mijn lichaam te verplaatsen. Wat ik daarmee bedoel is de zin en onzin van overleggen, klantbezoeken, meetings, recepties en seminars in relatie tot mijn aanwezigheid. Met andere woorden: is het altijd nodig dat ik mijn lichaam verplaats en naar zo’n overleg of seminar toe ga? Mijn stelling is dat het meestal onzin is dat ik er fysiek bij ben. Het meeste loopt zelfs beter als ik er niet bij ben. Waar ik wel erg warm van word is de nieuwste manier van aanwezig zijn: met je hologram. Een hologram is een 3D projectie van jezelf op een andere plek dan waar je bent.

Mijn droom is een hologram van mijzelf die ik hier en daar nog wat photoshop. Het lijk met heerlijk om vanuit mijn eigen (t)huis overal op de wereld aanwezig te kunnen zijn, zonder mijn lichaam te verplaatsen! Lekker tussen de andere hologrammen of echte mensen zakendoen, delen en netwerken. Kan ik ook nog aan de wensen van zo’n directeur voldoen en een mooi uurtarief vragen terwijl ik thuis ben! Er zijn veel voordelen: goed voor het milieu, bespaart heel veel tijd, geen files en het maakt je veel bewuster of je ergens echt wilt zijn. Nu stappen we met z’n allen in de auto en rijden zonder er bij na te denken na het volgende overleg, ondernemersbijeenkomst of een antroposofische lezing over milieubewust leven.

Meer tijd en minder files

Misschien hoor jij bij de groep die er wel de zin van inziet om zelf overal aanwezig te zijn. Want je bent natuurlijk echt belangrijk en kan niet gemist worden. Of je hebt de overtuiging dat er geen business ontstaat zonder menselijke ontmoetingen. Misschien vindt je het prettig om veel tussen de mensen te zijn omdat het thuis ook niet rozengeur en maneschijn is. Ik deel het belang van de persoonlijke ontmoeting als start van het zakendoen met elkaar. Bij veel andere georganiseerde ontmoetingen twijfel ik echter sterk aan de noodzaak van mijn fysieke aanwezigheid. Bekijk jouw komende ontmoetingen en vergaderingen ook eens op een andere manier en ervaar hoe je meer tijd en minder files creëert. Mijn hologram kijkt er naar uit om de jouwe te ontmoeten!

Wil je ook makkelijker kunnen kiezen waar je wel en niet naar toe gaat?

Maak een afspraak voor coaching on the job

 

Johan Burghouts

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)