mei 182012
 

Ontkaderen helpt om je klant echt centraal te stellen. Hem koning noemen is niet genoeg.

Veel organisaties zeggen dat de klant centraal staat. Met andere woorden; de klant is de persoon waar alles om draait en is koning. In de praktijk werkt het meestal anders. We zijn vooral druk met het maken van beleid, vastleggen van processen, e-mails naar elkaar sturen en het produceren van heel veel papier. De oorzaak van al deze drukte komt vaak voort uit een vraag van een klant. Dat is dan meestal een vraag waar geen standaardoplossing voor is. Iedereen gaat heel hard werken om de klant de standaardoplossing te verkopen. Al dit onnodige werk wordt veroorzaakt doordat het hele bedrijf druk is om elkaar en de klant te overtuigen van een oplossing die niemand wil. Dat levert stress en klachten op.

Geen kaders maar oplossingen

Ontkaderen helpt om de klant echt centraal te stellen. Een organisatie die niet vanuit kaders denkt maar vanuit oplossingen geeft medewerkers en klanten energie en er ontstaat synergie. De harde scheidslijn tussen klant en bedrijf verdwijnt daarmee en beide worden partner in een nieuwe werkvorm. Een voorbeeld hiervan is het online bankieren: de klant heeft het werk overgenomen van de bankmedewerker en kan zelf bepalen wanneer en op welke manier geld wordt overgemaakt en de rekening wordt beheerd. De klant is hiermee meer eigenaar geworden van het product dat de bank en de klant samen hebben. Het produkt internetrekening bestaat alleen omdat er klanten zijn die zo’n rekening hebben.

Kosten besparen en welzijn promoten

Internetbankieren is vooral ontstaan vanuit het idee om kosten te besparen. De huidige tijd vraagt niet alleen om vanuit kosten (geld) te ontkaderen maar vooral vanuit welzijn (geluk) want dit sluit veel beter aan bij de onbewuste emoties. Mensen, dus klanten en medewerkers, worden gedreven door verlangens. Ik heb gemerkt dat dit ook voor mij geldt. Ik vind het lastig om een opdracht uit te voeren als ik niet precies weet waar al het werk dat ik ervoor moet doen, toe leidt. Als ik dit niet helder krijg, worstel ik met de opdracht en kost het veel energie. De opdrachtgever die mij kan uitleggen welk verlangen bereikt wordt als ik mijn opdracht of taak uitvoer, krijgt mij helemaal met alle energie. Dit wordt nog versterkt als de verlangens overeenkomen. Ik werk bijvoorbeeld graag voor opdrachtgevers die alle ruimte geven aan de medewerkers om zich in vrijheid te ontwikkelen. Omdat het ook mijn verlangen is om mensen hierbij te helpen, komt de energie samen en ontstaat er synergie.

Gelijkwaardigheid, welzijn en ruimte

Wat voor de eigen organisatie werkt, is ook goed voor de klanten. Iedereen wil werken bij een bedrijf dat echt aansluit bij de verlangens van de klanten. Een bedrijf zonder kaders maar met een sterk verlangen, werkt als een magneet op klanten. De klant en het bedrijf werken samen om het verlangen van de klant en het bedrijf te bereiken. Er ontstaat een nieuw gebied waarin beide zich thuis voelen. De belangrijkste waarden van dit nieuwe land zijn gelijkwaardigheid, welzijn en elkaar ruimte geven. Van dit nieuwe land hoef ik geen koning te zijn. In dit land wil ik wel heel graag wonen, werken en leven. Wij kunnen dit land samen creëren door nu buiten de bestaande kaders te stappen. Die nieuwe werkelijkheid heeft natuurlijk ook weer (andere) kaders. Dat is geen reden om binnen de bestaande kaders te blijven want de wereld om ons heen veranderd voortdurend en vraagt steeds opnieuw om aanpassing. Ontkaderen helpt om ons steeds weer aan te passen en open te blijven staan wat de mensen om ons heen echt nodig hebben.

Stap uit jouw kaders en maak een afspraak voor coaching on the job

Johan Burghouts, werkXpres 

werkXpres → bewust & doelgericht werken met meer tijd & resultaat en minder stress
Marterstraat 68 – 6531 KC Nijmegen – slim@werkxpres.nl
Johan Burghouts 0647074484

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)