dec 052011
 

Je doet meer in minder tijd wanneer je zonder stress naar je werk of naar huis gaat.  ‘Een schone lei’ en een ‘opgeruimd gevoel’  zijn woorden die we gebruiken wanneer we lekker in ons vel zitten en het overzicht hebben. In 5 stappen kun je dit bereiken.

1. Stel je doel vast
Wat verwachten anderen van jou? Wat vindt je zelf belangrijk en nodig? Hoe zie je jezelf of je team over enkele jaren? Wat zijn belangrijke waarden voor jou en je collega’s? Wat wil je dit jaar doen?

Stel jezelf deze vragen want zonder (persoonlijke) visie wordt het erg lastig om een duidelijk doel te stellen. Bij een organisatie zonder visie kunnen de mensen niet effectief werken omdat ze niet weten waar zij of de organisatie naar toe wil. De bovenstaande vragen kunnen je helpen om dit helder te krijgen. Je kunt dit aanvullen met een opsomming van je talenten. Waar ben je goed in en waarvoor kunnen anderen een beroep op je doen? Door dit helder van jezelf te weten, kun je makkelijker kiezen wat je wel en niet gaat doen

2. Maak je profiel duidelijk
Je kunt je effectiviteit versterken door ook anderen te laten weten wat je rol is. Want je mag niet verwachten van je collega’s dat zij precies weten waar jij op aanspreekbaar bent, als je dat zelf net pas weet. Je rol of profiel, dat je zelf duidelijk hebt omschreven in de eerste stap, ga je nu ook delen met collega’s. Want als zij precies weten wat ze van je kunnen verwachten, helpt dat jou én hen om beter te functioneren. Het wordt voor je collega’s ineens veel duidelijker waarmee jij hen kunt helpen en vooral ook waarmee ze jou kunnen helpen.

3. Maak keuzes
Voor perfectionisten is het soms lastig te onderkennen dat je niet alles kunt doen. Maar het is echt zo: je kunt niet alles doen. Als je alles probeert te doen, is het resultaat meestal middelmatig tot slecht. Daarnaast kan het zijn dat je alles doet maar je niet afvraagt OF je het wel moet doen. Waardoor je teveel werk hebt en tijd tekort komt. Dat leidt tot overwerk en stress. Bewust keuzes maken vergroot je effectiviteit want je staat even stil bij alles wat er op je afkomt

Op ons werk vinden we het heel normaal dat alles wat op ons bureau of inbox komt ook voor ons is. Dat is niet zo. Soms lijkt het zo te horen omdat je niet precies weet wat er van je verwacht wordt. Doordat je nu weet wat ervan je verwacht wordt, is het veel eenvoudiger om te kiezen.

4. Organiseer handig
Als je regelmatig iets vergeet, er lang over doet om iets terug te vinden en simpele handelingen steeds weer herhaalt, dan is er nog veel winst te halen. Bekijk de manier waarop je werkt eens van een afstand en vraag je af hoe je het slimmer zou kunnen organiseren (als je de tijd ervoor zou hebben). Vaak weet je al hoe het beter kan maar gun je jezelf niet de tijd om het op te lossen. Deze investering in tijd verdien je direct terug doordat je betrouwbaarder wordt, sneller werkt en meer overzicht krijgt. Neem dus de tijd als je weet wat je moet doen!

De vuistregels van een effectief systeem

  • noteer alleen tijd-gebonden afspraken in je agenda
  • niet-tijdgebonden afspraken of acties noteer je op een actielijst
  • zet je archief op grijpafstand vanaf je werkplek (zodat je direct iets kunt pakken of opbergen)
  • leg alleen het dossier waar je mee bezig bent op je bureau (focus op één ding vergroot je productiviteit)
  • bekijk maximaal 1-2 keer per dag je mails

5. Communiceer met je collega’s
Om andere collega’s ook te laten profiteren van deze positieve effecten is het belangrijk om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Je hebt nu meer tijd en rust dus alle gelegenheid om de collega’s waar je mee samenwerkt echt te spreken en jullie visie en ideeën uit te wisselen. Hier ontstaat nieuwe creativiteit die de organisatie en iedereen die er werkt veel profijt kan opleveren. Deze inspiratie geeft veel nieuwe energie en trekt andere positieve acties aan. De organisatie wordt daardoor een steeds mooiere plek waardoor je steeds met plezier en energie naar je werk gaat!

Breng deze stappen nu in de praktijk en maak een afspraak voor coaching on the job

Johan Burghouts, werkXpres 

 

werkXpres → bewust & doelgericht werken met meer tijd & resultaat en minder stress
Marterstraat 68 – 6531 KC Nijmegen – slim@werkxpres.nl
Johan Burghouts 0647074484 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)