aug 032011
 

Wie voor mij werkt is mijn vriend
Artikel

Krijg je het niet geregeld? Zoek vrienden!
Als professionele medewerker of leidinggevende op zoek naar meer resultaat heb je verschillende strategieën tot je beschikking. Je kunt bijvoorbeeld gaan overwerken, je kunt slimmer werken of harder werken. Maar deze strategieën werken niet altijd effectief en je wilt snel meer resultaat. Want structureel overwerk leidt tot lichamelijke klachten en harder werken betekent meestal meer stress en minder rust om tot nieuwe ideeën te komen. Slimmer werken kan wel heel effectief zijn. 
Een manier om dit te doen is vrienden maken. Vrienden maken in een organisatie is voor veel mensen een lastige opgave. Mensen vinden het lastig om een ander te vragen iets voor hen te doen. De ander zou kunnen denken dat je iets niet weet of zou het vervelend kunnen vinden om gestoord te worden door jou. Ook weet je vaak niet zeker of de ander wel tijd heeft. En stel dat de ander gaat twijfelen aan jouw professionaliteit.

Wie voor me werkt is mijn vriend
kan wel degelijk goed werken. Mensen die in een organisatie veel behulpzame collega’s hebben, krijgen veel voor elkaar. Het werkt vooral goed, als je een duidelijke vraag hebt voor je collega en vertelt waarom je tijd van deze collega vraagt.

Je potentiële vrienden warm laten lopen
1. Maak echt contact. Om van je collega een vriend te maken, is het belangrijk echt contact te maken. Maak tijd vrij om met oprechte aandacht een goed gesprek te hebben met je collega. Stel veel vragen en vraag door als je iets niet begrijpt. Zo krijg je inzicht in de denkwijze van je collega en weet je ook waarmee jij de ander kunt helpen. Toon interesse in wat je collega doet en ontdek wat zijn kwaliteiten zijn.

2. Vertel je collega over wat je te bieden hebt
. Geef je collega een compleet inzicht van jouw functie, taken en uitdagingen. En natuurlijk wie je als mens bent. Vertel ook wat je kwaliteiten zijn en waarmee jij anderen graag helpt.

3. 1+1=3.
Maak de verbinding tussen je doelen en de kwaliteiten van de collega. Neem je collega mee in je verhaal. Bespreek samen wat je van elkaar verwacht en hoe de collega betrokken wil worden bij het bereiken van jouw doel. Maak samen een planning waarbij de bijdrage van de collega zichtbaar is. Spreek met elkaar af hoe en wanneer jullie overleggen en communiceren.

4. Informeer je vriend over de voortgang en afspraken
. Je collega voelt zich serieus genomen, wordt door jou betrokken bij het resultaat en kan een echte bijdrage leveren. Je geeft dus een collega een kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het gezamenlijk doel. Informeer regelmatig naar zijn voortgang en successen en je hebt er een vriend bij.

5. Denk ander(s).
Vrienden maken hoeft niet angstaanjagend te zijn. Gedachten die deze angst kunnen oproepen zijn bijvoorbeeld: ik val de ander lastig met mijn vraag, ik laat zien dat ik iets niet weet. Maar eigenlijk ben je dan teveel met jezelf en je eigen angst bezig, in plaats van met wat je de ander te geven hebt, de toegevoegde waarde die je kunt bieden. 
Hierbij wat ideeën over wat je zou kunnen denken: Collega’s – vooral als ze druk bezet zijn en nergens tijd voor hebben – zitten in feite te springen om nieuwe informatie en vragen. Ze hebben de tijd niet om zich op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor hebben ze mensen zoals jij nodig. Jij bent hun poort naar de andere afdeling of team, jij helpt ze om hun blik te verruimen. Door je collega niet serieus te nemen, onthoud je ze van de mogelijkheid om zich te vernieuwen, succesvol te zijn, te besparen. Je doet ze tekort.
Anders denken geeft veel ruimte om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om samen tot een resultaat te komen. Ga met deze gedachte eens je volgende gesprek in. Het enige angstige wat kan gebeuren is dat jij en je collega geen vriend worden. Maar dat zijn jullie nu ook al niet dus ….

Johan Burghouts, werkXpres 

Meer vrienden maken? Maak een afspraak voor coaching on the job

 

werkXpres → bewust & doelgericht werken met meer tijd & resultaat en minder stress
Marterstraat 68 – 6531 KC Nijmegen – slim@werkxpres.nl
Johan Burghouts 0647074484 

Sorry, the comment form is closed at this time.