aug 232011
 

Artikel Minder stress door meer invloed

Stel je voor dat je overzicht hebt, je werk onder controle hebt en altijd tijd lijkt te hebben voor anderen. Je bent een effectief persoon met veel invloed. Je handelt in het nu, hebt focus op jezelf, neemt actie, neemt risico en handelt naar de feiten. Je bent ervan overtuigd dat dit de beste houding is om effectief te werken. En daarmee meer te kunnen betekenen voor jezelf en anderen. De praktijk overtuigt jou en de mensen om je heen van het gelijk van deze overtuigingen.

Je hebt zeven belangrijke overtuigingen om je invloed te vergroten. Deze overtuigingen kunnen iedereen helpen om om de effectiviteit te vergroten en meer te kunnen betekenen voor jezelf en anderen. Als je handelt vanuit deze overtuigingen zul je sneller je resultaat bereiken.

Overtuiging 1: De basishouding geeft echt contact
De basishouding is de start om met de ander in contact te komen. Er zijn drie kenmerken die typerend zijn voor de basishouding (de drie C’s):
Centreer: ik ben in balans. Je bent aanwezig en ervaart rust in je lijf en in je hoofd.
Contact: ik voel me betrokken, ik sta open en luister, heb aandacht voor de ander.
Chemie: alles wat er gebeurt beschouw ik als positieve informatie, nieuwsgierig.

Overtuiging 2. Als ik verander, verandert de ander
Bereid zijn om kritisch naar jezelf te kijken. Openstaan voor feedback. Openstaan voor veranderingen. Vaststellen wat jouw rol en bijdrage is in het geheel. Een vraag die helpt om dit te verduidelijken is: Wat ik kan (anders) doen?

Overtuiging 3. Problemen bestaan niet
Zie mogelijkheden en denk niet in problemen. Ga ervan uit dat er een oplossing is. Zolang je kunt praten over een probleem, is het probleem er op dat moment niet. Deel je ervaringen en ideeën met anderen en staat open ideeën voor anderen en handel in het nu.

Overtuiging 4. Het spel bepaalt mijn actie en mijn actie maakt het spel
Ben niet afwachtend maar juist actief in het spel. Speel in op wat er gebeurt, benoem en deel successen met anderen en geef complimenten. Spreek verwachtingen uit en stem deze af met anderen.

Overtuiging 5. Ontwikkelen gaat alleen door risico nemen
Neem risico en initiatief en ga ervan uit dat een besluit nemen beter is dan afwachten (wat iets anders is dan bewust wachten).

Overtuiging 6. Feiten zijn waar, meningen zijn meningen
Ken de feiten en zie het verschil tussen een feit en een mening. Geef anderen feedback over hun mening en handel op basis van feiten. Benoem en deel het inzicht tussen feiten en meningen. Kinderen zijn erg goed in staat door het stellen van de Waarom-vraag, de meningen van de feiten te scheiden.

Overtuiging 7. Fouten zijn fantastisch
Geef jezelf en anderen de kans om te leren. Erkennen en leren van fouten is een prachtige manier om jezelf en je organisatie te ontwikkelen. Het voordeel van het (h)erkennen van een fout is dat je blijkbaar samen weet hoe het wel moet. En dat is in veel bedrijven nog steeds niet duidelijk. Iemand die een fout maakt en dat erkent is een sieraad voor de omgeving. Ontwikkeling gaat sneller door het maken, bespreken en leren van fouten.

Kies vandaag nog een overtuiging die je aanspreekt en handel de komende tijd vanuit deze overtuiging. Het maakt niet uit welke je kiest want je zult direct merken dat je invloed toeneemt. Het voordeel hiervan is dat je meer controle en overzicht krijgt. De grip op je werk neemt onmiddellijk toe en alles zal makkelijker gaan. Je krijgt meer tijd voor alles wat van belang voor je is.

Johan Burghouts, werkXpres

Versterk direct je invloed en maak een afspraak voor coaching on the job

 

werkXpres → bewust & doelgericht werken met meer tijd & resultaat en minder stress
Marterstraat 68 – 6531 KC Nijmegen – slim@werkxpres.nl
Johan Burghouts 0647074484 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.